Pier Eringa – Trainer van onze Specials

Gepubliceerd op 11 februari 2022

Tags: ,

Profiel

Pier Eringa is een Nederlandse bestuurder met een hele duidelijke visie op leidinggeven door zijn jarenlange ervaring in onder andere de zorg-, politie- en spoorwegsector. Eringa is ervaringsdeskundige op het gebied van reorganiseren van bedrijven en overheidsinstanties. Na zijn opleiding aan de Nederlandse Politie Academie was hij vanaf 1984 actief als inspecteur van de gemeentepolitie Leeuwarden. Hier zette hij de eerste stappen binnen de managementwereld. In 1988 maakte hij de overstap naar de spoorwegsector. In dienst van de Nederlandse Spoorwegen was hij verantwoordelijk als districtsmanager van de spoorwegpolitie. Daarna was hij onder meer commissaris van politie, vervangend korpschef en districtschef.

In 2010 maakte Pier Eringa de stap naar de zorgsector. Hij werd benoemd als voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. In de 5 jaar als bestuurder behaalde het ziekenhuis onder zijn hoede twee keer achter elkaar de eerste plaats in de AD Ziekenhuis Top 100. In 2015 keerde hij terug in de spoorwereld, hij werd president-directeur bij ProRail. Als beleidsbepaler bij de spoorwegbeheerder was zijn voornaamste doel om het imago van het bedrijf te veranderen. “Minder discussies over blaadjes op het spoor, meer gesprekken over de toekomst van het spoor.” Alles vanuit een positieve benadering. Zijn stijl van leidinggeven zorgde ervoor dat ProRail medewerkers weer trots zijn om bij de spoorbeheerder te werken en dat het bedrijf recordprestaties heeft neergezet.

Na het verlaten van ProRail, bleef hij actief in de mobiliteitswereld, hij bekleedde tot maart dit jaar de functie van CEO van Transdev Nederland. Momenteel is Pier Eringa actief aan de slag als voorzitter van Stichting Open Nederland om het sociale leven weer stapsgewijs te heropenen. Daarnaast is hij al geruime tijd voorzitter van de Raad van Toezicht voor het amateurvoetbal bij de KNVB. Zijn doel bij de KNVB is om de band tussen het amateurvoetbal en het betaald voetbal te versterken. De locatie van de “Successin1day” special training, de KNVB Campus in Zeist, is dan ook geen onbekend terrein.

Eringa staat bekend om zijn persoonlijke manier van leidinggeven. Hij vindt het belangrijk om vanuit de basis te kijken naar de organisatie, om van daaruit aan te sturen op mogelijke wijzigingen. Hij wil zichtbaar en toegankelijk zijn voor iedereen binnen de organisatie. Zaken aanpakken en dingen drastisch verbeteren, mensen om hem heen verzamelen die deskundige zijn op hun eigen gebied én samen ervoor gaan. Eringa loopt dan ook regelmatig mee op de werkvloer omdat dit de plek is waar de knelpunten zichtbaar worden én de specialisten zijn. De oplossingen zijn bijna altijd de verzamelen door te luisteren naar de medewerkers met de kennis. Werkplezier staat dan ook hoog bij hem in het vaandel. Vanuit dit oogpunt streeft Eringa naar hoge prestaties en een goede bedrijfsreputatie. Hij heeft meerdere malen publiekelijk gemaakt het heel belangrijk te vinden om vakmensen aan het woord te laten bij het maken van belangrijke keuzes. In zijn tijd bij ProRail liet hij dan ook graag de vakmensen met expertise, wat betreft het weer en het spoor, keuzes maken over het minder inzetten van treinen op het spoor.

Nevenfuncties

Eringa bekleedt momenteel de volgende nevenfuncties. Hij is voorzitter van de Raad van Toezicht van Aveleijn, een zorginstelling voor cliënten met een verstandelijke beperking, Lid raad van toezicht OLVG, Vice-voorzitter Commissie van Toezicht beheer Nationale Politie, voorzitter Raad van Toezicht sectie amateurvoetbal van de KNVB en vice-voorzitter Bondsbestuur.

Trivia

Pier Eringa woont samen met zijn vrouw en twee voetballende zoons. Voetbal heeft dan ook een centrale positie in de familie. Eringa is naast liefhebber van voetbal, ook geïnteresseerd in andere sporten. Zo houdt hij zich fit met fietsen, hardlopen, wandelen en kun je hem in de sportschool tegenkomen.

In zijn vrije tijd geniet hij vooral van het buitenleven – hij woont op de Veluwe – bezit trekpaarden, kippen, honden en katten en tuiniert graag.

Neem contact op voor vrijblijvend advies:

Kom je er niet uit of wil je advies bij het reserveren van een training? Je kunt via de onderstaande manieren contact met ons zoeken. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 8.30 tot 17.30 uur.