De kracht van positieve beïnvloeding

Gepubliceerd op 02 november 2022

Of het nu gaat om een salesgesprek, een voortgangsgesprek met je medewerker of een telefoontje met een leverancier, in alle gesprekken zijn we aan het beïnvloeden.  Ook de juffrouw bij de kassa wordt door ons beïnvloed en ook onze kinderen moeten er dagelijks aan geloven.

Positieve beïnvloeding

Hoe je dit doet, is aan jou. Dit kan een negatieve beïnvloeding zijn en met het zelfde gemak een positieve beïnvloeding. Het resultaat of uitkomst van je gesprek is dan 9 van de 10 keer ook navenant. Misschien dat je in eerste instantie denkt dat een positieve beïnvloeding meer energie kost, uiteindelijk levert het een beter resultaat. Dat maakt dat je weer positiever in het volgende gesprek stap en dus weer meer kans op een positieve uitkomst enzo.. enzo..

Positieve insteek

Nu zul je denken: “Ja lekker, ga ik hier een beetje de overdreven de positivo uithangen?” Dat is niet waar we op doelen. We hebben het hier over een insteek van een gesprek die tot een positief resultaat leidt. Oftewel je krijgt wat je graag zou willen. We durven te beweren dat is echt voor iedereen mogelijk! Waarom doet niet iedereen dit dan? Dat is een hele goede vraag. Als je dan bedenkt “verbeter de wereld en begin bij jezelf” dan kun jij dus hier al starten. Je zult zien dit levert direct resultaat voor jou op én je omgeving zal ook anders een gesprek in gaan.

Verbale communicatie

Terug dan naar de vraag: “Hoe doe ik dat?” Hiervoor splitsen we het feit dat je in je gesprek verbaal en non-verbaal aan het beïnvloeden bent. Je staat er niet constant bij stil maar wat je zegt en hoe je dit zegt, is de kern. Allereerst dan verbaal. Bij verbale communicatie zijn een heleboel zaken van belang. Hoe vaak denk je vooraf bijvoorbeeld na over wat je precies gaat zeggen en waarom je dat gaat zeggen. Welk doel heb je eigenlijk met wat je zegt? Welke feiten of argumenten heb je om dat doel te behalen? Hoe ga je dit dan precies verwoorden? Zo maar wat vragen. 

Non-verbale communicatie

Daarnaast dan je non-verbale communicatie. Als je dan weet wat je gaat zeggen en de wijze waarop je dit gaat zeggen is er ook nog je lichaamstaal. Met je lichaamstaal kun je de vraag of boodschap versterken. Je houding, je mimiek, je stem, allemaal zaken die het kunnen versterken. Natuurlijk kennen we allemaal de kassa juffrouw met de grote glimlach op haar gezicht én een hoorbare glimlach in haar stem die zegt: “Kan ik u helpen?”. De beïnvloeding die zij daarmee doet is van groot belang voor de aankoop die jij in die winkel doet. Ook in meer gecompliceerde gesprekken werkt het.

Misschien ben jij je al heel bewust van de beïnvloeding die je dagelijks doet. Om te weten waar je staat hebben we een test ontwikkeld. Stuur ons een contactaanvraag en dan sturen we je deze graag per mail toe. Daarna krijg je uiteraard de uitslag van je test en waar je nog verbetering kunt halen.

Neem contact op voor vrijblijvend advies:

Kom je er niet uit of wil je advies bij het reserveren van een training? Je kunt via de onderstaande manieren contact met ons zoeken. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 8.30 tot 17.30 uur.