7 tips voor effectieve sales

Gepubliceerd op 04 oktober 2021

Tags: , , ,

Begrijp je precies wat de klant wil, of denk je dat je het begrijpt? En ga je doen wat die klant verwacht, of ga je doen wat je denkt dat die klant verwacht? We geven je in dit artikel 7 tips voor effectieve sales.

Wij zeggen altijd, een beetje gekscherend: sales is het oudste beroep ter wereld. Bij ‘het oudste beroep ter wereld’ denk je vast aan iets anders, maar die dienst moet wel eerst verkocht worden… Effectieve communicatie is een voorwaarde voor doeltreffende sales. Als verkoper kun je het verschil maken door die communicatie kort en simpel te houden. Maar hoe?

Sneller tot een deal te komen: 7 tips voor effectieve sales

In dit blog geef ik je 7 concrete tips die helpen om een begin te maken aan een efficiënt gesprek met de klant. Een begin om de klant beter te leren begrijpen en sneller resultaat te boeken. Voor alle concrete stappen om echt tot een deal te komen én de klant blijvend tevreden te houden, kun je terecht bij onze eendaagse cursus KISS (Keep it short and simple).

1. Geen levensverhalen

Mensen hebben de neiging om bij voorstelrondes hun hele levensverhaal met de groep te delen. Terwijl het enige wat de andere aanwezigen op dat moment willen weten, is wie jij bent (naam en eventueel functie), voor welk bedrijf je werkt en wat je komt doen. Meer hoeven én willen de andere mensen op dat moment niet horen. Keep it short and simple.

2. Draai er niet omheen

Vraag aan verkopers of ze iets komen verkopen en het antwoord is zelden ‘ja’. De meeste verkopers draaien eromheen. Hoezo? Zeg gewoon ‘ja’, want je komt toch iets verkopen? Ja, als het u uitkomt natuurlijk, kun je nog zeggen. Mensen waarderen die eerlijkheid en duidelijkheid. Belangrijk is vooral dat je kort en bondig vertelt waarom je hier bent en wat dat die klant oplevert. Dat betekent heel effectief zijn in de vragen die je stelt en goed luisteren naar de antwoorden die je krijgt.

3. Geef de klant de ruimte

Luister naar wat de klant wil en niet naar wat jij wilt horen. Laat daarom gerust eens een stilte vallen. Als je mensen de ruimte geeft, zijn ze eerder bereid om van alles aan je te vertellen. Om veel aan je te vertellen. Dus, beste verkoper, houd af en toe gewoon even je snavel …

4. Durf te vragen

Hoe vaak heb je klanten wel niet horen zeggen: ik kom erop terug? Of: stuur mij wat informatie? Die losse eindjes wil je voorkomen. Dus durf te vragen wat die mededelingen concreet betekenen. Wanneer denken ze erop terug te komen? Welke informatie willen ze graag hebben? En: hebben ze nog iets van je nodig?

5. Houd het positief

Vindt de klant jouw voorstel goed, maar heeft-ie ‘nog één klein puntje’. Maak dat puntje dan zelf niet te groot. De reactie is dus positief, dat is goed nieuws! Wat spreekt die klant dan zo aan? Dat is leuk om te horen en je weet nog beter wat die klant wil. Vraag daarna pas wat je nog moet toevoegen, in die positieve sfeer.

6. Zinnen kunnen korter

Kort en bondig formuleren is cruciaal bij all of the above. Simpelweg omdat mensen dan beter begrijpen wat je zegt. Op trainingen schrijf ik weleens een zin op als: de meeste hele lange zinnen kunnen met een beetje inspanning en wat intelligentie een stuk korter gemaakt worden. En dan vraag ik, wat staat hier nou? Het antwoord: zinnen kunnen korter.

7. Stop met twijfeltaal

De sleutel om effectiever te communiceren, is stoppen met ‘twijfeltaal’, zoals eventjes, misschien, denk ik, mogelijkerwijs, zou het misschien handig zijn om… Je straalt bovendien veel meer zekerheid uit wanneer je de twijfeltaal achterwege laat. En zo creëer je ook meer vertrouwen bij de klant. Tel uit je winst.

KISS: to the point!

Het doel van onze eendaagse training KISS is dat je korter en eerder jouw gewenste verkoopresultaat boekt. Zonder onnodige omwegen. De interactiegraad van deze training is heel hoog: korte oefeningen, korte analyses; wat gaat goed en waar zit de marge ter verbetering. Kortom, lekker to the point! En na deze leerzame en inspirerende dag ondersteunen we je nog een volledig jaar.

Interesse?

Zin om meer grip te krijgen op jouw werk als verkoper? Ben je nieuwsgierig geworden naar deze innovatieve training? Bekijk hier onze training KISS keep it short & simple  of Neem dan direct contact met ons op.

Neem contact op voor vrijblijvend advies:

Kom je er niet uit of wil je advies bij het reserveren van een training? Je kunt via de onderstaande manieren contact met ons zoeken. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 8.30 tot 17.30 uur.

Eerstvolgende trainingen

Van presentatie naar realisatie Manage your team, Persoonlijke Ontwikkeling, Sales - Verkoop trainingen

06 september 2022 09.00

€ 495

KISS keep it short & simple Manage your customer, Manage your team, Manage yourself, Management trainingen, Persoonlijke Ontwikkeling, Sales - Verkoop trainingen

06 september 2022 09.00

€ 495

Conflicthantering Manage your team, Manage yourself, Management trainingen, Persoonlijke Ontwikkeling

06 september 2022 09.00

€ 495